Η προέλευση των λέξεων, φράσεων και ορολογίας του γκολφ

1
Η προέλευση των λέξεων, φράσεων και ορολογίας του γκολφ

Ενώ πολλοί όροι γκολφ αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινής αγγλικής γλώσσας, αλλά από πού προέρχονται οι λέξεις και οι φράσεις που χρησιμοποιούν οι παίκτες του γκολφ καθημερινά και πώς εξελίχθηκαν;

Όλοι γνωρίζουμε τις κοινές λέξεις που χρησιμοποιούνται στο γκολφ, αλλά τι γίνεται με μερικούς από τους λιγότερο γνωστούς όρους;

Ο TSGer Blogger Kevin Booth διερευνά τους ορισμούς και την προέλευσή τους.


‚Γκολφ‘

Ορισμός: Ένα παιχνίδι που παίζεται έξω στο γρασίδι, όπου ο παίκτης προσπαθεί να χτυπήσει μια μικρή μπάλα σε μια σειρά από εννέα ή 18 τρύπες, χρησιμοποιώντας ένα μακρύ, λεπτό ραβδί

Πρώτον, δεν είναι αλήθεια ότι το γκολφ σημαίνει „Κύριοι Μόνο, Κυρίες Απαγορεύεται„. Αλίμονο, αυτό είναι ένα παλιομοδίτικο σεξιστικό αστείο, που απλά δεν είναι πια αστείο!

Όχι, μια πολύ πιο πιθανή θεωρία αποδίδει τη λέξη «γκόλφ» στον σκωτσέζικο όρο «goulf» (προφέρεται επίσης gowf), ένα ρήμα που σημαίνει «χτυπώ ή σφαλιάρω».

Αυτή η εξήγηση θα τοποθετούσε τουλάχιστον την προέλευση της λέξης στους ανθρώπους που επινόησαν το σύγχρονο παιχνίδι όπως το ξέρουμε. Εξάλλου το «χτύπημα ή χειροπέδες» είναι αναπόσπαστο μέρος του παιχνιδιού,

Ωστόσο, μια άλλη θεωρία λέει ότι η λέξη γκολφ προέρχεται από την ολλανδική λέξη «kolf» έναν γενικό όρο για ένα ραβδί, ένα κλαμπ ή ένα σφυρί που χρησιμοποιείται σε πολλά παιχνίδια όπως το τένις, το κροκέ και το χόκεϊ.

Όποια και αν είναι η προέλευση της λέξης «Γκολφ», μπορούμε να σας πούμε ότι η πρώτη χρήση του όρου στη γραπτή γλώσσα μπορεί να εντοπιστεί ήδη από το 1425.


‚Par‘

Ορισμός: Ο αριθμός των χτυπημάτων που πρέπει κανονικά να απαιτεί ένας παίκτης πρώτης κατηγορίας για μια συγκεκριμένη τρύπα ή πορεία.

Η λέξη „Par“ προέρχεται από το γκολφ και σύμφωνα με το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης, το „Par“ προέρχεται από το λατινικό, που σημαίνει „ίσος“ ή „ισότητα“.

Η έρευνα δείχνει ότι η φράση χρονολογείται στον 16ο αιώνα αλλά Η άφιξη της λέξης «Par» στο γκολφ δεν συνέβη παρά στα τέλη του 19ου αιώνα.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι ο όρος θεωρείται ότι προήλθε από το Χρηματιστήριο, όπου χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την «αναμενόμενη» αξία των Μετοχών και των Μετοχών.

Φάντασμα‘

Ορισμός: Μία βολή περισσότερο από τον Παρ.


Το bogie ήταν ένας σκωτσέζικος όρος για τον διάβολο και ο Bogey άντρας ήταν ένα τέρας σε απροσδιόριστη μορφή που σκορπούσε τον τρόμο και «θα σε έπιανε αν μπορούσε».

Όταν ο Ταγματάρχης Wellman απέτυχε να ξεπεράσει το σκορ του εδάφους (γνωστό ως Par), παραπονέθηκε στον Dr Browne „Αυτός ο παίκτης σου είναι κανονικός μπαμπάς!».

Η περιγραφή κόλλησε και όταν έπαιζαν ενάντια στο ακαθάριστο σκορ, οι παίκτες του γκολφ άρχισαν να το αποκαλούν «παίζοντας ενάντια στον Mister Bogey».

Αργότερα τον 20ο αιώνα, ο μπόγος έγινε γνωστός ως 1 over Par.

‚Πουλάκι‘

Ορισμός: Ένα σουτ λιγότερο από τον Παρ.

Το Birdie προέρχεται από την αμερικανική αργκό «πουλάκι» που σημαίνει κάτι υπέροχο. Το Country Club στο Atlantic City διεκδίκησε την πρώτη χρήση της λέξης «πουλάκι»,

Το 1962, το αμερικανικό περιοδικό greenkeepers‘ ανέφερε μια συνομιλία με τον AB Smith, ο οποίος είπε ότι, το 1898/9, αυτός, ο αδελφός του, William P Smith, και ο φίλος τους, George A Crump (ο οποίος αργότερα έχτισε το Pine Valley) έπαιζαν το Par 4. , δεύτερη τρύπα στο Ατλάντικ Σίτι, όταν η δεύτερη βολή του πήγε σε απόσταση λίγων εκατοστών από την τρύπα.

Ο Σμιθ είπε, „Αυτό ήταν ένα πουλάκι» και ισχυρίστηκε ότι θα έπρεπε να πάρει τα διπλάσια χρήματα εάν κέρδιζε με ένα κάτω από το άρτιο, κάτι που συμφωνήθηκε.

Κράτησε δεόντως το πέλμα του για να κερδίσει με ένα κάτω από την ισοτιμία και οι τρεις από αυτούς στη συνέχεια αναφέρθηκαν σε ένα τέτοιο σκορ ως „πουλάκι“.

Hωστόσο, μια άλλη θεωρία είναι ότι το 1899 στο New Jerseyτρεις παίκτες του γκολφ έπαιζαν έναν γύρο, όταν ένας από αυτούς, στο δεύτερο χτύπημα του, χτύπησε ένα πουλί σε πτήση με την μπάλα και αυτό προσγειώθηκε πολύ, πολύ κοντά στην τρύπα.

Είπαν οι παίκτες που παίζουν «Ήταν μια τύχη για ένα «πουλάκι»»

Δεν άργησε να αρχίσει να χρησιμοποιείται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και αργότερα να εξαπλωθεί σε άλλες χώρες. Ο Θεός ξέρει μόνο την αλήθεια, αλλά προσωπικά, θα ήθελα να πιστέψω την τελευταία.

‚Αετός‘

Ορισμός: Δύο βολές λιγότερες από τον Παρ.

Θα ήταν φυσικό για τους Αμερικανούς παίκτες του γκολφ να σκεφτούν τον αετό, που είναι το εθνικό τους σύμβολο και ο όρος φαίνεται να αναπτύχθηκε μόλις λίγο μετά το «πουλάκι». Ο AB Smith είπε ότι η ομάδα του αναφερόταν στο «δύο κάτω από το Par», ως «αετός».

Origins of Golf Terminology - Albatross - Τρεις λιγότερα από το Παρ

‚Αλμπατρός‘

Ορισμός: Τρεις βολές λιγότερες από τον Παρ.

Το άλμπατρος είναι ο όρος για τρία κάτω από την ισοτιμία και είναι συνέχεια του θέματος πουλί και αετός, αλλά αυτός είναι στην πραγματικότητα ένας βρετανικός όρος.

Ο AB Smith είπε ότι η ομάδα του χρησιμοποίησε τη φράση «διπλός αετός» για τρεις κάτω, που εξακολουθεί να είναι ο όρος που χρησιμοποιούν πολλοί Αμερικανοί σήμερα.


‚ΕΜΠΡΟΣ!‘

Ορισμός: Μια φράση που λέγεται ως προειδοποίηση στους ανθρώπους που βρίσκονται στο μονοπάτι μιας μπάλας του γκολφ.

Η έννοια της λέξης „Μπροστά!“ δεν είναι απολύτως βέβαιο.

Το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης καταγράφει την πρώτη του χρήση το 1878, ως προειδοποιητική κραυγή προς τους ανθρώπους μπροστά σε ένα εγκεφαλικό γκολφ, και πολλούς ανθρώπους, που πιστεύουν ότι είναι συντομογραφία της λέξης «πριν».

Η προέλευση είναι σχεδόν σίγουρα προγενέστερη και συνδέεται με αυτή της λέξης Caddie.

Ωστόσο, υπάρχει παλαιότερη αναφορά το 1857, στο α γλωσσάρι όρων γκολφ.

Επί του παρόντος, υπάρχουν τρεις εξηγήσεις για την προέλευση του όρου FORE!

  1. Οι μπάλες του γκολφ ήταν ακριβές και οι παίκτες του γκολφ χρησιμοποιούσαν „Forecaddies“ για να σταθούν εκεί που μπορούσε να προσγειωθεί η μπάλα και να μειώσουν τον αριθμό των χαμένων μπάλων, λίγο όπως οι παρατηρητές σε μεγάλα τουρνουά σήμερα. Είναι πιθανό ότι οι παίκτες του γκολφ φώναξαν στον «Forecaddie!», ο οποίος θα ήταν πάντα κάποια απόσταση μπροστά για να τραβήξει την προσοχή στο γεγονός ότι η μπάλα ερχόταν και, με τον καιρό, αυτό συντομεύτηκε σε «Fore!». Πυροβολήστε πάνω από το κεφάλι τους!
  2. Εξακολουθεί να πιστεύεται ευρέως εντός της USGA, προέρχεται από το στρατιωτικό μαχητικό σκάφος των ημερών μουσκέτο, όταν η βαθμίδα μετά την βαθμίδα θα πυροδοτούσε ατράκτους, μερικές πάνω από τα κεφάλια αυτών που ήταν μπροστά. Εικάστηκε ότι ο όρος «Μπροστά!» μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για να προειδοποιήσει όσους ήταν μπροστά να κρατήσουν το κεφάλι τους κάτω. Ωστόσο, πολλοί ιστορικοί ρίχνουν κρύο νερό σε αυτή τη θεωρία, εν μέρει επειδή δεν υπάρχει καμία σχέση με τη Σκωτία, και εν μέρει επειδή οι σχετικοί στρατιωτικοί όροι που χρησιμοποιούνται εκείνη την εποχή, δεν έχουν καμία σχέση. Ωστόσο, αυτή η θεωρία μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια παρανόηση της εναλλακτικής θεωρίας παρακάτω.
  3. Αυτό φαίνεται να ακούγεται εντελώς απίθανο, αλλά εξακολουθεί να έχει μια αμυδρή πιθανότητα να είναι αληθινό. Προέρχεται από μια ιστορία που αφηγήθηκε ο John Knox (1505;-1572), ένας «φωτιά κόλασης» προτεστάντης μεταρρυθμιστής. Λέει την ιστορία, όπως μπορούν μόνο οι κήρυκες της κόλασης, για κάποιον που φτάνει στο ανατολικό λιμάνι (ανατολική πύλη) του Leith. Αυτή η ιστορία παρατηρήθηκε από τον Dr Neilson και στη συνέχεια αναφέρθηκε από τον Robert Browning στο βιβλίο του «History of Golf» (1955) και λέει:

«Ένας από τους πολλούς έρχεται στο Ανατολικό Λιμάνι του Λέιθ, όπου βρίσκονταν δύο μεγάλα τεμάχια πυρομαχικών, και όπου ήταν γνωστό ότι βρίσκονταν οι εχθροί τους, και φώναξε στους συναδέλφους του που ήταν στην πύλη για να αμυνθούν: «Προσοχή!» και έτσι πυροδοτεί το ένα υπέροχο κομμάτι και μετά το άλλο».

Ή, ο όρος „Μπροστά!“ θα μπορούσε να προέρχεται από έναν όρο πυροβολικού που προειδοποιεί τους πυροβολητές να είναι ξεκάθαροι. Αυτή η τελευταία εξήγηση σημαίνει, πρώτον, ότι ο όρος ‚Ware Before!‘ Το (Προσοχή Πριν!) προηγήθηκε σε Fore! (και όχι Ware! ) και, δεύτερον, πρέπει να ήταν αρκετά γνωστό ότι χρησιμοποιείται από παίκτες γκολφ.

Ειλικρινά, πιστεύω ότι η εξήγηση «Forecaddie» είναι η πιο εύλογη.


‚Υπνος‘

Ορισμός: Όρος που χρησιμοποιείται στο Matchplay για να καταγγείλει ότι ένας παίκτης δεν μπορεί να χάσει ένα παιχνίδι, ακόμα κι αν υπάρχουν ακόμα τρύπες για να παίξει.

Γνωρίζουμε δύο πιθανές προελεύσεις για τη λέξη, αν και τα περισσότερα λεξικά αναφέρουν απλώς τον ορισμό του «dormie» ως άγνωστο. Το Μουσείο USGA εξηγεί τον όρο ως παράγωγο της γαλλικής λέξης «dormir», που σημαίνει κοιμάμαι – η θεωρία είναι ότι εφόσον ένας παίκτης που είναι «dormie» δεν μπορεί πλέον να χάσει τον αγώνα, μπορεί τώρα να χαλαρώσει ή μεταφορικά να «φύγει». να κοιμηθώ‘.

Ωστόσο, μερικοί αποδίδουν αυτή τη χρήση της λέξης στην πρώτη γνωστή αθλήτρια του γκολφ γυναικών – Mary Queen of Scots. Πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής της ηλικίας στη Γαλλία και μιλούσε άπταιστα τη γλώσσα. Ορισμένοι πιστώνουν επίσης ότι έφερε τη λέξη «caddie» από τη Γαλλία στη Σκωτία.

Μένοντας στη Σκωτία, αλλά χωρίς στοιχεία πριν από τα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα, μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι πρόκειται για τοπική σκωτσέζικη αργκό για το «dormice». Οι Dormice ήταν στο σπίτι στα ρείκια και κοντά στις ακτές όπου παιζόταν γκολφ. Καθώς ο κοιτώνας ήταν εξαιρετικά ντροπαλός και συνήθως κρυβόταν όταν πλησίαζαν οι παίκτες του γκολφ, θεωρήθηκε καλός οιωνός να το δεις.

Ένα δοκίμιο του 1828 από τον Sir Walter Scott σχετικά με μια επίσκεψη στο Carnoustie, αναφέρεται στη συνήθεια των ντόπιων «gowfers» που πέφτουν τη συνομιλία τους με τα ονόματα των μικρών τρωκτικών κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Η λέξη «dormy» ή «dormie» χρησιμοποιείται επίσης σε λέσχες γκολφ που διαθέτουν «Dormy House», αλλά σε αυτό το πλαίσιο σημαίνει απλώς ένα μέρος όπου οι παίκτες του γκολφ μπορούν να κοιμηθούν όλη τη νύχτα.


‚Στόχος‘

Ορισμός: Το μικρό λίκνο (συνήθως ξύλινο) πάνω στο οποίο τοποθετείτε την μπάλα σας όταν «βγάζετε» σε μια νέα τρύπα για γκολφ.

Η λέξη μπλουζάκι προέρχεται από το Σκωτσέζικη Γαελική λέξη σπίτι σημαίνει σπίτι και σχετίζεται με το «σπίτι» (τους έγχρωμους κύκλους) στο κέρλινγκ.

Αυτό είναι λογικό, καθώς τα πρώτα μπλουζάκια του γκολφ ήταν μέσα σε έναν κύκλο του ενός λέσχη γκολφ μήκος από την τελευταία τρύπα που παίχτηκε.

Σήμερα, τα σύγχρονα μαθήματα έχουν ξεχωριστά, καθορισμένα κουτιά μπλουζάκι για κάθε τρύπα.

‚Κουτί‘

Ορισμός: Όνομα που δίνεται σε ένα άτομο που κουβαλά μια τσάντα γκολφ και δίνει συμβουλές στον παίκτη κατά τη διάρκεια του γύρου του

Η λέξη Caddy προέρχεται από τη γαλλική λέξη «le cadet», που σημαίνει «το αγόρι» ή το νεότερο της οικογένειας. Η λέξη «cadet» εμφανίζεται στα αγγλικά από το 1610 και η λέξη «caddie» ή «cadie» λίγο μετά το 1634.

Ο πρώτος που ονομάστηκε caddy ήταν ο Andrew Dickson, ο οποίος αργότερα θα γινόταν κατασκευαστής λέσχων γκολφ και ο οποίος ενήργησε ως μπροστινός παίκτης για τον Δούκα της Υόρκης ως αγόρι το 1681 στον αγώνα γκολφ του Duke στο Leith Links. Στους καιρούς των «φτερωτές» μπάλες του γκολφοι προκαταλήψεις ήταν συνηθισμένες καθώς τα πούπουλα ήταν ακριβά.

‚Ανθρακαποθήκη‘

Ορισμός: Μια περιοχή σε ένα γήπεδο γκολφ γεμάτη άμμο.

Τα καταφύγια μπορεί να έχουν εμπνευστεί από τα λατομεία που πολλαπλασιάστηκαν σε πολλούς συνδέσμους, όπως το Aberdeen, το Bruntsfield και το Gullane. Ο ορισμός της ίδιας της λέξης bunker αποδίδεται ποικιλοτρόπως στη σκωτσέζικη λέξη «bonkar» του 16ου αιώνα, που σημαίνει μπαούλο.

Η λέξη «Bunker» στο γκολφ δεν εμφανίζεται παρά μόνο στους Βασιλικούς και Αρχαίους κανόνες του γκολφ του 1812.


Συνολικά, είναι πολύ ενδιαφέρουσα η έρευνα για την προέλευση των λέξεων που χρησιμοποιούνται στο γκολφ, κάτι που θα συνιστούσα σε όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για το παιχνίδι.

Καλό γκολφ!

Του Kevin Booth

The post The Origin of Golf Words, Phrases & Terminology appeared first on .

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar