Καλύτερος οδηγός για την καλλιέργεια και τη φροντίδα του Monstera Adansonii

0
Καλύτερος οδηγός για την καλλιέργεια και τη φροντίδα του Monstera Adansonii

Το Monstera είναι ένα δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου, το οποίο καλλιεργείται κυρίως από αρχάριους λόγω της χαμηλής συντήρησης και της εύκολης φροντίδας της φύσης.

Τα λαμπερά πράσινα φύλλα του Monstera τα κάνουν πολύ ελκυστικά για τοποθέτηση σε φυτά εσωτερικού χώρου. Σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθούμε κυρίως στο Monstera adansonii.

monstera adansonii

Τι είναι το Monstera adansonii:

Το Monstera adansonii, γνωστό και ως ελβετικό τυρί, είναι ένα από τα πιο κοινά, πολυετή φυτά που καλλιεργούνται. Το φυτό είναι κοινώς γνωστό ως ελβετικό τυρί λόγω του σχήματος των φύλλων του.

Τα φύλλα μοιάζουν με ελβετικό τυρί καθώς έχουν τρύπες στη δομή τους. Η διαδικασία μέσω της οποίας αναπτύσσουν τρύπες καθώς γερνούν αναφέρεται ως πέτρα.

Το Monstera adansonii είναι εγγενές στην κεντρική και νότια Αμερική. Όντας τροπικό φυτό, απαιτεί θερμές θερμοκρασίες για να αναπτυχθεί, γι‘ αυτό και καλλιεργείται συνήθως σε εσωτερικούς χώρους.

Εκτός από το Monstera adansonii, το άλλο πολύ κοινό είδος Monstera είναι το Monstera deliciosa. Και τα δύο αναφέρονται ως το ελβετικό τυροκομείο.

Αναγνώριση Monstera adansonii:

Εκτός από τις εμφανώς ορατές τρύπες στην επιφάνεια των φύλλων, τα φύλλα είναι μεγάλα. Το σχήμα των φύλλων είναι καρδιάς, σαν φυτό φιλόδεντρο.

Το φυτό αναπτύσσεται με την αναρρίχηση και εξελίσσεται σε αμπέλι. Ο ρυθμός ανάπτυξης του Monstera adansonii είναι αρκετά γρήγορος. Συνήθως καθώς καλλιεργείται σε εσωτερικούς χώρους, το φυτό δεν μεγαλώνει και δεν είναι πολύ τεράστιο.

Τοξικότητα Monstera:

Δυστυχώς, η ποικιλία Monstera είναι τοξική για τις γάτες και άλλα κατοικίδια. Τα φύλλα του Monstera έχουν μια κρυσταλλική δομή μέσα τους η οποία αποτελείται από μια ουσία που ονομάζεται οξαλικό ασβέστιο. Αυτοί οι κρύσταλλοι σχηματίζουν μια δομή σε σχήμα βελόνας στα φυτικά κύτταρα των φύλλων.

Καθώς οι κρύσταλλοι σε σχήμα βελόνας βρίσκονται εντός της κυτταρικής δομής, τα φυτά δεν είναι δηλητηριώδη στην επαφή. Ωστόσο, όλα τα μέρη του φυτού, τα φύλλα, η ρίζα και οι μίσχοι είναι τοξικά εάν καταποθούν.

Ο λευκός χυμός του φυτού περιέχει αυτή την τοξική ουσία. Αυτή η λευκή ουσία είναι ακόμη και επιβλαβής για τον άνθρωπο, πράγμα που σημαίνει ότι εάν σκοπεύετε να κόψετε το φυτό, θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί.

Έχουμε ολόκληρο άρθρο για την τοξικότητα του φυτού Monstera. Σε περίπτωση που έχετε αυτό το φυτό ή σκοπεύετε να αποκτήσετε ένα στο μέλλον, το άρθρο πρέπει να διαβάσετε για εσάς.

Monstera Toxicity

Monstera adansonii Μέγεθος:

Έχοντας μια αμπελουργική συνήθεια και γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, το Monstera adansonii μπορεί να ψηλώσει αρκετά. Εάν το φυτό καλλιεργείται σε εξωτερικούς χώρους, θα έχει το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθεί όσο περισσότερο μπορεί.

Το μέσο ύψος του ελβετικού τυριού όταν αναπτύσσεται σε εξωτερικούς χώρους είναι μεταξύ 10 πόδια και 13 πόδια ύψος κατά την ωριμότητα. Ωστόσο, όταν καλλιεργούνται σε εσωτερικούς χώρους, συνήθως καλλιεργούνται σε δοχείο.

Το δοχείο, μαζί με το εσωτερικό περιβάλλον περιορίζει την ανάπτυξη του Monstera adansonii από 3 πόδια σε 8 πόδια ύψος στην ωριμότητα.

Monstera adansonii Bloom:

Ανθίζει και το Monstera adansonii. Ωστόσο, όταν τοποθετείται σε εσωτερικούς χώρους, είναι πολύ σπάνιο. Επίσης, το φυτό δεν είναι συνήθως περιζήτητο για την άνθιση του, αλλά για το φύλλωμά του.

Εάν το φυτό καλλιεργείται σε εξωτερικό χώρο σε ιδανικό περιβάλλον, ανθίζουν γύρω στην άνοιξη. Τα άνθη του Monstera adansonii είναι λευκού χρώματος.

Monstera adansonii που:

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, δεν είναι δύσκολο να φροντίσεις το Monstera adansonii. Το ελβετικό τυροκομείο δεν ασχολείται με τις απαιτήσεις του και μπορεί κανείς εύκολα να διατηρήσει αυτό το φυτό.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε κατά την καλλιέργεια ενός ελβετικού τυριού είναι να του παρέχετε υποστήριξη. Οι εναέριες ρίζες του φυτού απαιτούν ένα πάσσαλο όπου μπορούν να προσκολληθούν και να συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε πώς να φροντίζετε ένα ελβετικό φυτό τυριού με μεγάλη λεπτομέρεια. Όλες οι απαντήσεις που είχατε ποτέ σχετικά με την καλλιέργεια αυτού του φυτού θα απαντηθούν.

Απαιτήσεις φωτός του Monstera adansonii:

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το Monstera adansonii είναι ένα τροπικό φυτό. Αυτό σημαίνει ότι συνήθως αναπτύσσεται σε ένα τροπικό δάσος προσαρτώντας τις ρίζες του σε ένα παρακείμενο δέντρο ή ξυλώδη κλήμα.

Έτσι, το άμεσο ηλιακό φως φιλτράρεται από τη στήριξή τους πριν φτάσει σε αυτά. Έτσι, φυσικά το φυτό δεν εκτίθεται ποτέ στο άμεσο ηλιακό φως.

Αυτός είναι ο λόγος που αν το τοποθετήσετε σε σημείο όπου δέχεται άμεσο ηλιακό φως, ειδικά τις απογευματινές ώρες, τα φύλλα μπορεί να καούν. Τα φύλλα είναι αρκετά ευαίσθητα και το φυτό μπορεί να πιεστεί σοβαρά εξαιτίας αυτού.

Θα σας προτείνω να καλλιεργήσετε το φυτό σε σημείο όπου μπορεί να λαμβάνει έντονο, έμμεσο ή διακεκομμένο ηλιακό φως. Αυτό είναι ιδανικό για την ανάπτυξη και τη θρέψη του Monstera adansonii.

Εδαφος:

Στα φυτά Monstera αρέσει το υγρό χώμα. Ωστόσο, δεν είναι λάτρεις του βροχερού εδάφους και μπορεί να καταστρέψει το φυτό πολύ εύκολα.

Συνιστώ να έχετε ένα μείγμα εδάφους με βάση τα τροπικά φυτά. Εάν φτιάχνετε το δικό σας μείγμα, θα σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε τύρφη και περλίτη σε ίσες ποσότητες ως χώμα.

Εάν παλεύετε συνεχώς με το χώμα που δεν στραγγίζει, μπορείτε επίσης να εισάγετε φλοιό ορχιδέας. Τέλος, η διατήρηση ενός ελαφρώς όξινου επιπέδου pH του εδάφους είναι πολύ σημαντική. Το ιδανικό επίπεδο pH του εδάφους για την ανάπτυξη των φυτών Monstera είναι μεταξύ 5,5 και 7.

Νερό:

Το φυτό αρέσει να παραμένει υγρό. Αυτός ήταν ο λόγος που συνέστησα τη χρήση ενός μίγματος εδάφους που στραγγίζει καλά. Ωστόσο, θέλετε να αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα του φυτού.

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν το φυτό θέλει να ποτιστεί είναι να τοποθετήσετε το δάχτυλό σας μέσα στο χώμα. Εάν τα πάνω μερικά εκατοστά του εδάφους είναι στεγνά στην αφή, ποτίστε το φυτό.

Όποτε ποτίζετε φυτά, να είστε προσεκτικοί και γενναιόδωροι. Θέλετε οι ρίζες του φυτού να απορροφούν το νερό μέχρι να αρχίσει να στραγγίζει το νερό.

Θερμοκρασία:

Ένας από τους μεγαλύτερους λόγους που πολλοί άνθρωποι καλλιεργούν ένα ελβετικό τυρί σε εσωτερικούς χώρους είναι ότι δεν είναι ανθεκτικά στο κρύο. Απαιτούν θερμές θερμοκρασίες για να είναι ευτυχισμένοι και υγιείς.

Η ιδανική θερμοκρασία για το φυτό θα ήταν πάνω από 40 βαθμούς Φαρενάιτ. Οτιδήποτε πιο κάτω μπορεί να βλάψει το φυτό μακροπρόθεσμα.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε είναι ότι θέλετε να αποφύγετε τις απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Μην τοποθετείτε το φυτό κοντά σε θερμάστρα ή κλιματιστικό ή μπροστά από ένα ραγισμένο παράθυρο.

Υγρασία:

Η υψηλή υγρασία είναι μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν φροντίζουν το φυτό. Έχω μερικά hacks που μπορούν να κρατήσουν την υγρασία αρκετά υψηλή για το φυτό.

Η πιο απλή μέθοδος διατήρησης των επιπέδων υγρασίας κατάλληλα για το φυτό είναι η εισαγωγή ενός υγραντήρα. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να κάνετε μια επένδυση αμέσως, απλά ξεκινήστε να θολώνετε το φυτό.

Η ομίχλη είναι μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα της υγρασίας. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε το φυτό πάνω από ένα δίσκο με βότσαλα γεμάτο με νερό. Η διατήρηση πολλών φυτών μαζί μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα υγρασίας.

Τέλος, μια μόνιμη και αγαπημένη μου λύση στο πρόβλημα της υγρασίας είναι να κρατήσω το φυτό στο μπάνιο. Αυτό θα λειτουργήσει μόνο εάν το μπάνιο είναι καλά φωτισμένο.

Λίπασμα:

Λιπαίνετε το φυτό κάθε μήνα, χρησιμοποιώντας λίπασμα για όλες τις χρήσεις. Συνιστώ να χρησιμοποιείτε ένα υγρό λίπασμα, ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες της μάρκας.

Μην το παρακάνετε με το λίπασμα. Το φυτό πιθανότατα θα κάνει καλό με ένα λίπασμα που είναι κάτω από το επιθυμητό επίπεδο, παρά πάνω από αυτό.

Το πολύ λίπασμα μπορεί να προκαλέσει χημικό έγκαυμα. Ωστόσο, δεν θα είναι πρόβλημα αρκεί να είστε προσεκτικοί με τις οδηγίες.

Κλάδεμα:

Το κλάδεμα του φυτού είναι ζωτικής σημασίας για να φαίνεται συντηρημένο. Συνιστώ να κλαδέψετε το φυτό την άνοιξη, καθώς τότε αναπτύσσεται ενεργά.

Χρησιμοποιήστε ένα αποστειρωμένο μαχαίρι, ψαλίδι ή ψαλίδι για να κόψετε το στέλεχος. Φροντίστε να κάνετε καθαρές τομές πάνω από τους κόμβους των φύλλων. Κόψτε όλα τα νεκρά και κατεστραμμένα φύλλα επίσης.

Πολλαπλασιασμός:

Ο πολλαπλασιασμός ενός ελβετικού τυριού δεν είναι πολύ δύσκολος και το μόνο που χρειάζεστε είναι μοσχεύματα μίσχων. Συνιστώ τον πολλαπλασιασμό του φυτού την άνοιξη. Εάν αφαιρέσετε ένα στέλεχος κατά το κλάδεμα, μπορείτε πάντα να το χρησιμοποιήσετε για να καλλιεργήσετε ένα νέο φυτό με οικονομικό τρόπο.

  1. Ένα κομμάτι στελέχους, που έχει μέγεθος μερικών ιντσών, είναι καλύτερο για τον πολλαπλασιασμό του φυτού. Κόψτε το μετά τον κόμβο του φύλλου, διατηρώντας τον κόμβο ανέπαφο.
  2. Μπορείτε να το πολλαπλασιάσετε ακριβώς με αυτόν τον τρόπο, ωστόσο, για καλύτερα αποτελέσματα, μια ορμόνη ριζοβολίας μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στο κομμένο άκρο.
  3. Φυτέψτε το νέο κόψιμο σε μείγμα χωρίς χώμα, ποτίστε το μείγμα και αφήστε το να στραγγίσει. Τοποθετήστε το σε φωτεινό σημείο.
  4. Συνεχίστε να φροντίζετε το φυτό καθώς ο σχηματισμός της ρίζας θα διαρκέσει μερικούς μήνες. Μόλις το κόψιμο ωριμάσει αρκετά, μπορείτε να το φυτέψετε σε νέα γλάστρα.

Επαναποσκευή:

Η επαναφύτευση του φυτού πρέπει να γίνεται κάθε 2 χρόνια. Ίσως χρειαστεί να το κάνετε λίγο νωρίτερα όταν το φυτό είναι νεαρό. Η καλύτερη εποχή για την επαναφύτευση του φυτού είναι η άνοιξη.

Να επιλέγετε πάντα μια γλάστρα με τρύπες αποστράγγισης για το ελβετικό τυροκομείο. Βεβαιωθείτε ότι η κατσαρόλα είναι 2 έως 3 ίντσες μεγαλύτερη από την τρέχουσα κατσαρόλα.

Κοινά προβλήματα με το Monstera adansonii:

Όπως κάθε φυτό, έτσι και το Monstera adansonii δεν είναι άφθαρτο. Υπάρχουν μερικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε με το φυτό. Σε αυτό το άρθρο, συζητήσαμε μόνο τα πιο συχνά προβλήματα.

Κοινά προβλήματα με το Monstera adansonii

Ενόχληση:

Ευτυχώς για εσάς, το φυτό δεν είναι πολύ ευαίσθητο σε ασθένειες. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με τα υψηλά επίπεδα υγρασίας που προτιμά το φυτό.

Τα κοινά παράσιτα που προσελκύονται από το φυτό είναι τα ακάρεα της αράχνης, τα αλευρώδη ζωύφια, οι αφίδες και η λευκή μύγα. Σε περίπτωση που το φυτό σας φιλοξενεί κάποιο από αυτά, χρησιμοποιήστε ένα εντομοκτόνο.

Το προσωπικό μου αγαπημένο είναι το έλαιο neem για να κρατήσει μακριά τον πληθυσμό των παρασίτων. Ένα διάλυμα σαπουνόνερου χρησιμοποιείται επίσης συνήθως για αυτά τα προβλήματα.

Κιτρίνισμα των φύλλων:

Το κιτρίνισμα των φύλλων του Monstera adansonii μπορεί να είναι αρκετά καταστροφικό για το φυτό. Κυρίως επειδή δείχνει προς μια υποκείμενη αιτία και μπορεί να είναι η αρχή μιας πληθώρας προβλημάτων.

Συνηθέστερα, εάν κάποια από τα φύλλα κιτρινίζουν, είναι σημάδι γήρανσης. Ωστόσο, εάν η πλειοψηφία των φύλλων κιτρινίζουν, έχετε σοβαρό πρόβλημα.

Η υποκείμενη αιτία κιτρινίσματος των φύλλων του Monstera adansonii είναι συνήθως το πολύ νερό στο φυτό. Για να μετριαστεί το πρόβλημα, αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα.

Ηλιακό έγκαυμα:

Το ηλιακό έγκαυμα στα φύλλα του Monstera adansonii είναι συνήθως αποτέλεσμα του άμεσου ηλιακού φωτός. Αυτό συνήθως εμφανίζεται ως μαύρισμα των φύλλων του φυτού.

Η καλύτερη λύση είναι να κρατήσετε το φυτό μακριά από το άμεσο ηλιακό φως, ειδικά τις απογευματινές ώρες. Διατηρήστε το φυτό σε έμμεσο και έντονο ηλιακό φως για καλύτερα αποτελέσματα.

Συμπέρασμα:

Το Monstera adansonii, γνωστό και ως ελβετικό τυρί ή ελβετικό αμπέλι, είναι ένα αειθαλές πολυετές φυτό. Όντας τροπικό φυτό, απαιτεί ζεστή θερμοκρασία, υψηλή υγρασία, έμμεσο αλλά έντονο ηλιακό φως και υγρό έδαφος με τακτικό πότισμα. Το φυτό φημίζεται για τις τρύπες στα φύλλα του και είναι αρκετά εύκολο να αναπτυχθεί.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar