Ω, αυτό το καλό αίσθημα ενοχής!

Τι είναι τελικά η ενοχή;

Είναι το συναίσθημα που νιώθουμε όταν πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει κάτι κακό και επομένως δεν είμαστε αρκετά καλοί για να νιώσουμε ότι μας αγαπούν ή ότι αξίζουμε να το λάβουμε.

Όλα εξαρτώνται από το νόημα που συνδέουμε με τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν, οι οποίες συνήθως αφορούν κάποιο άλλο άτομο.

Μπορεί να νιώθουμε ένοχοι για πράγματα όπως το να μην δεσμευόμαστε σε μια υπόσχεση, να καλέσουμε κάποιον πίσω (δεν γνωρίζουμε τι θέλει ή τι έχει να πουν), να μην επισκεπτόμαστε γονείς/οικογένειες όσο συχνά θέλουμε, να επαναλαμβάνουμε τα λόγια μας, να είμαστε «τέλειοι», λέγοντας πράγματα τη λάθος στιγμή κ.λπ.

Ω, υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι που μπορούμε να βρούμε για να νιώθουμε ένοχοι και πάλι όλα εξαρτώνται από την οπτική μας και το νόημα που δίνουμε στις πράξεις μας.

Το πλεονέκτημα της ενοχής είναι (ναι, υπάρχει ένα!) ότι μας εμποδίζει να κάνουμε ορισμένες ενέργειες που είναι επιβλαβείς για τον εαυτό μας και τους άλλους, καθώς μας βοηθά να σταματήσουμε και να σκεφτούμε τις συνέπειες, να ελέγξουμε τις ηθικές μας αξίες, πριν κάνουμε άλλο ένα βήμα μπροστά. Μας κρατά περισσότερο ενήμερους για τον ανώτερο εαυτό μας.

Και πάλι, εάν τα αισθήματα ενοχής μας οδηγούν στο να νιώθουμε λιγότερο ή λιγότερο άξιοι αγάπης, είναι καιρός να θεραπεύσουμε τους πόνους κάτω από αυτά τα συναισθήματα που βασίζονται στον φόβο.

Η σημερινή συνεδρία καθοδήγησης θα σας δώσει 3 χρήσιμες συμβουλές για να κατανοήσετε και να αφήσετε τα βαριά φορτία της ενοχής.

Ας εμβαθύνουμε: