Calathea Orbifolia Easy Care Οδηγός & Πληροφορίες για αρχάριους

0
Calathea Orbifolia Easy Care Οδηγός & Πληροφορίες για αρχάριους

Ανάμεσα σε όλες τις ποικιλίες Calathea, η Calathea orbifolia έχει τη δική της μοναδική γοητεία. Γνωστό για τα μεγάλα και ριγέ φύλλα του, το φυτό δίνει μια τροπική ατμόσφαιρα στην οποία είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς.

Με τη σωστή φροντίδα και συντήρηση, το φυτό συνεχίζει να σας εκπλήσσει με τα ζωηρά, αστραφτερά του χρώματα και την εκπληκτικά όμορφη ουσία του. Το άρθρο είναι ένας αναλυτικός οδηγός για το πώς μπορεί κανείς να φροντίσει το φυτό.

Το Calathea είναι ένα δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου. Κυρίως, αυτό το φυτό καλλιεργείται λόγω των εκπληκτικών φύλλων τους. Το φύλλωμα δεν φημίζεται μόνο για την ομορφιά του αλλά και για την υπογραφή τους, χαρακτηριστική κίνηση.

Τα Calathea συνήθως καλλιεργούνται για το όμορφο φύλλωμά τους και τη φιλική προς τα κατοικίδια φύση τους. Σε περίπτωση που είστε νέοι σε αυτά τα φυτά, ίσως θελήσετε να διαβάσετε αυτό το άρθρο. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες αυτού του φυτού.

Έχουμε ένα ξεχωριστό άρθρο για τις διάσημες ποικιλίες του φυτού Calathea, που μπορείτε να διαβάσετε για να μάθετε περισσότερα για τις διάφορες ποικιλίες του Calathea.

Calathea orbifolia

Τι είναι το Calathea;

Τα φύλλα Calathea χρησιμοποιούνται για διάφορους διακοσμητικούς σκοπούς, όπως χειροτεχνία, τύλιγμα κ.λπ. Τα λογχοειδή φύλλα ορισμένων ποικιλιών χρησιμεύουν επίσης σκόπιμα κατά την ύφανση καλαθιών. Εκτός από την εμπορική χρήση, τα Calathea είναι δημοφιλή και ως φυτά εσωτερικού χώρου.

Αυτά τα πολυετή φυτά έχουν μια ξεχωριστή κίνηση των φυτών, η οποία τα ξεχωρίζει από τα άλλα φυτά. Τα φύλλα των φυτών διαφέρουν επίσης από τα άλλα επειδή έχουν ένα μοναδικό σχέδιο στο φύλλωμά τους.

Ανήκοντας στα Marantaceae, γνωστά και ως οικογένεια φυτών προσευχής, η Calathea είναι ένα νεοτροπικό ποώδες ριζωματώδες φυτό. Οι κινήσεις των φύλλων του φυτού ονομάζονται νυκτιναστικές.

Τα φυτά ακολουθούν έναν κιρκάδιο ρυθμό καθώς μετακινούν τα φύλλα τους προς τα πάνω τη νύχτα και τα χαμηλώνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η κίνηση επιτυγχάνεται αλλάζοντας την πίεση του νερού μέσα στο φυτό. Βοηθά το φυτό να ακολουθεί τον ήλιο γύρω από τον ουρανό και να επιτυγχάνει την έκθεση στο μέγιστο φως.

Ποικιλίες Calathea:

Ποικιλίες Calathea

Οι ποικιλίες Calathea είναι πολύ εμφανείς. Καταλαμβάνουν το χώρο και την προσοχή τους και χρησιμεύουν ως κεντρικό στοιχείο όταν διατηρούνται σε πολλά φυτά. Εξαιτίας αυτού, πολλοί άνθρωποι είτε τους αρέσουν πολύ είτε τους αντιπαθούν πολύ.

Υπάρχουν περίπου 60 είδη Calathea. Ωστόσο, σε αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε συγκεκριμένα για την Calathea Orbifolia.

Calathea Orbifolia:

Εγγενές στις τροπικές περιοχές της Βολιβίας, το Calathea orbifolia είναι ένας από τους τύπους του φυτού Calathea. Το φυτό έχει ένα χαρακτηριστικά σχεδιασμένο φύλλωμα που το ξεχωρίζει από άλλες ποικιλίες Calathea.

Το Calathea Orbifolia συγκαταλέγεται στις μεγάλες ποικιλίες του Calathea, γι‘ αυτό και καλλιεργείται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να το καλλιεργήσετε σε εσωτερικούς χώρους και να το αφήσετε να οδηγήσει το δωμάτιό σας σε μια δραματική ατμόσφαιρα.

Αναγνώριση Calathea Orbifolia:

Τα φύλλα του Calathea orbifolia είναι τολμηρά και οβάλ σχήμα. Το μέσο ύψος των φύλλων του φυτού μπορεί να ξεπεράσει το 1 πόδι σε μήκος στην ωριμότητα.

Το μέσο ύψος του Calathea Orbifolia είναι περίπου 3 έως 4 πόδια ψηλό στην ωριμότητα. Το φυτό έχει μια συνήθεια ανάπτυξης συσσωματώματος.

Οι σκούρες πράσινες και ασημί λωρίδες στα φύλλα του φυτού του δίνουν τη μοναδική εμφάνιση. Οι μίσχοι των φύλλων είναι αρκετά χοντροί σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες Calathea. Μαζί με αυτό, οι κάτω πλευρές των φύλλων του Calathea Orbifolia έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα.

Ταυτοποίηση Calathea Orbifolia

Οδηγός φροντίδας Calathea Orbifolia:

Το φυτό δεν είναι εύκολο στη φροντίδα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ανάγκες τους καλύπτονται μόνο όταν βρίσκονται σε περιβάλλον που μοιάζει με τροπικό κλίμα.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι δύσκολο να μιμηθεί, κυρίως οι εσωτερικοί χώροι είναι ζεστοί και έχουν έμμεσο ηλιακό φως. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες κατά τη φροντίδα του φυτού είναι η διατήρηση των επιπέδων υγρασίας του.

Χρειάζεται κανείς ζεστή θερμοκρασία, υψηλή υγρασία, έμμεσο ηλιακό φως, υγρό αλλά όχι υγρό χώμα και σωστό πρόγραμμα ποτίσματος για να κρατήσει αυτά τα φυτά χαρούμενα.

Το φυτό μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Εάν ζείτε σε μια περιοχή όπου έχετε τις κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες για το φυτό, τότε θα πρέπει να το καλλιεργήσετε σε εξωτερικούς χώρους.

Φως:

Ως τροπικό φυτό, οι ποικιλίες Calathea χρησιμοποιούνται για την έμμεση ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα τροπικά δάση καλύπτονται από την κορυφή από πυκνά δέντρα και τον θόλο τους.

Για υγιή ανάπτυξη, το φυτό σας Calathea θα χρειαστεί πολύ έμμεσο ηλιακό φως. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να καταλάβει κανείς είναι ότι τα φυτά Calathea δεν πρέπει να διατηρούνται στο άμεσο ηλιακό φως.

Τα φύλλα είναι ευαίσθητα και μπορούν εύκολα να καούν όταν εκτεθούν στο άμεσο ηλιακό φως, ειδικά κατά τις απογευματινές ώρες με καυτό φως.

Ένα παράθυρο με βόρειο προσανατολισμό ή οποιοδήποτε παράθυρο που βλέπει ανατολικά ή δυτικά είναι καλύτερο να τοποθετήσετε το φυτό σας Calathea. Μπορείτε επίσης να το τοποθετήσετε κοντά σε ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό, ωστόσο, θα πρέπει να το κρατήσετε αρκετά πόδια μακριά από το παράθυρο για να προστατεύσετε τα φύλλα από το κάψιμο.

Όποιο παράθυρο κι αν επιλέξετε, εφόσον το φυτό δεν δέχεται επιβλαβές, άμεσο ηλιακό φως, το φυτό θα προσαρμοστεί σε αυτό.

Νερό:

Στο φυτό αρέσει το υγρό έδαφος. Για να διασφαλιστεί ότι καλύπτονται οι ανάγκες των φυτών, πρέπει κανείς να είναι έτοιμος να ποτίζει συχνά το φυτό. Κάθε φορά που στεγνώνουν τα 2 έως 3 εκατοστά του εδάφους, ποτίζετε το φυτό.

Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε το Calathea σας χαρούμενο είναι να του παρέχετε νερό κάθε 2 έως 3 ημέρες. Ωστόσο, αυτή η ρουτίνα πρέπει να ακολουθείται μόνο κατά την περίοδο ανάπτυξης του φυτού.

Η περίοδος ανάπτυξης του Calathea σας είναι από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι. Τους χειμώνες, το φυτό μπαίνει σε λήθαργο. Αυτό σημαίνει ότι οι απαιτήσεις του φυτού σε νερό μειώνονται σε αυτό το διάστημα.

Μειώστε το πότισμα στο μισό κατά τους χειμώνες. Για παράδειγμα, ποτίζετε το φυτό 4 ημέρες την εβδομάδα τα καλοκαίρια και το μειώνετε σε 2 ημέρες το χειμώνα.

Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε την ίδια ρουτίνα νερού, αλλά να μειώσετε την ποσότητα νερού που χρησιμοποιείτε. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να μειώσετε την παροχή νερού.

Τέλος, το φυτό πρέπει οπωσδήποτε να τοποθετηθεί σε γλάστρα που έχει τρύπα αποστράγγισης. Είναι επειδή οι ρίζες του φυτού μπορεί να πνιγούν σε υπερβολικά υγρό έδαφος και μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να είναι μοιραίο για το φυτό σας.

Υπάρχουν αρκετά σημάδια που δείχνει το σχέδιο όταν δεν είναι ευχαριστημένοι με την παροχή νερού. Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσετε είναι ότι το χώμα στεγνώνει.

Ένα άλλο σημάδι θα είναι η απώλεια χρώματος από τα φύλλα της Calathea. Αυτό είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό καθώς το φυτό χάνει τη γυαλάδα και την ουσία του.

Εάν τα φύλλα σας στεγνώνουν από τις άκρες, αλλάζουν χρώμα, ειδικά για να πνιγούν, είναι πιο τραγανά από το συνηθισμένο ή κατσαρώνουν, θα πρέπει να αυξήσετε την παροχή νερού.

Εάν παλεύετε συνεχώς με ένα φυτό που ποτίζεται λίγο, αυτό μπορεί να οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα υγρασίας ή σε φυτό που χρειάζεται μεταφύτευση.

Μερικές φορές, οι κηπουροί χρησιμοποιούν μια γλάστρα από τερακότα, η οποία είναι ιδανική για τέτοια φυτά, καθώς εξασφαλίζει αποστράγγιση και αερισμό. Αλλά αυτή η γλάστρα μπορεί να αποστραγγίσει γρήγορα το νερό από το φυτό.

Η χρήση φιλτραρισμένου νερού συνιστάται για το Calathea σας, καθώς η χρήση του νερού της βρύσης μπορεί να είναι λίγο πολύ σκληρή. Τα φυτά είναι ευαίσθητα στα μέταλλα και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Ταυτοποίηση Calathea

Εδαφος:

Οποιοδήποτε μείγμα εδάφους με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και καλή στράγγιση είναι ιδανικό για το Calathea Orbifolia σας. Το έδαφος πρέπει να μπορεί να κρατήσει λίγο νερό. Ωστόσο, εάν συγκρατηθεί πάρα πολύ, το φυτό θα μολυνθεί σοβαρά και μπορεί ακόμη και να πεθάνει.

Το έδαφος με υψηλή περιεκτικότητα σε φθόριο πρέπει να αποφεύγεται καθώς μπορεί να συγκρατήσει περισσότερο νερό που είναι καταστροφικό για το φυτό. Για να διατηρηθεί το έδαφος ελαφρύ, χρειάζεται να αναμειχθεί το έδαφος με ίσα μέρη περλίτη και κομπόστ.

Μαζί με αυτό, προτιμώ να χρησιμοποιώ coco peat, διπλάσια από αυτή που έχω χρησιμοποιήσει χώμα. Αυτό διατηρεί το καλλιεργητικό μέσο όσο πιο ελαφρύ γίνεται, εξασφαλίζοντας καλή αποστράγγιση. Ένα άλλο συστατικό που μπορεί να προστεθεί στο καλλιεργητικό μέσο είναι ο φλοιός ορχιδέας καθώς στραγγίζει καλά.

Αυτό το μείγμα είναι χαμηλό σε χώμα. Ωστόσο, υπάρχει μια εύκολη λύση σε αυτό. Μπορείτε απλά να προσθέσετε το λίπασμα στη ρουτίνα σας και να συνεχίσετε να απολαμβάνετε το καλύτερο μείγμα εδάφους για το φυτό.

Θερμοκρασία:

Το φυτό απαιτεί ζεστή θερμοκρασία. Οποιαδήποτε θερμοκρασία μεταξύ 18 βαθμών Κελσίου έως 24 βαθμών Κελσίου, είναι ιδανική για το φυτό. Εάν διατηρείτε το φυτό σε θερμοκρασία κάτω από αυτήν, μπορεί να τεθεί σε λήθαργο και μπορεί να πεθάνει εάν διατηρηθεί για μεγαλύτερες περιόδους.

Τα νεότερα φυτά είναι αρκετά ανεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ακόμα και τότε, δεν συνιστούμε να τα κρατήσετε εκεί, γιατί μόλις μεγαλώσουν, η ανοχή τους στο κρύο εξασθενεί.

Επίσης, μην εκθέτετε το φυτό σε συχνές αλλαγές θερμοκρασίας. Αυτό συμβαίνει όταν τοποθετούνται μπροστά από θερμάστρα/κλιματιστικό, ή ακόμα και ραγισμένο παράθυρο.

Σε περίπτωση που έχετε διατηρήσει το φυτό σε θερμοκρασία που είναι πολύ υψηλή για αυτό, τα φύλλα θα αρχίσουν να κατσαρώνουν.

Λίπασμα:

Η λίπανση του φυτού είναι κρίσιμη μόνο όταν το μείγμα του εδάφους σας είναι χαμηλό σε θρεπτικά συστατικά. Πάντα χρησιμοποιούσα μια υγρή τροφή με το Calathea orbifolia μου.

Θα σας προτείνω να ακολουθήσετε τις οδηγίες που αναφέρονται στο λίπασμα. Μπορείτε πάντα να το περιορίσετε, αλλά ποτέ μην κάνετε υπερβολική χρήση του λιπάσματος.

Η λίπανση του φυτού μία φορά το μήνα είναι αρκετή κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής του περιόδου. Μειώστε το λίπασμα στο μισό κατά τους χειμώνες. Αυτό σημαίνει ότι γονιμοποιείτε το φυτό μία φορά κάθε 2 μήνες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Λίπανση του φυτού

Υγρασία:

Κάθε φορά που καλλιεργείτε ένα τροπικό φυτό στο σπίτι σας, θα πρέπει να είστε σε θέση να ανταποκρίνεστε στις απαιτήσεις υγρασίας για χάρη του. Αυτά τα φυτά χρησιμοποιούνται σε επίπεδα υγρασίας που είναι πάνω από 70%. Είναι αδύνατο να τα ταιριάξετε μέσα στο σπίτι σας χωρίς υγραντήρα.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να κάνετε ομίχλη, χρησιμοποιώντας ένα δίσκο με βότσαλο γεμάτο με νερό ή να σκουπίσετε τα φύλλα με ένα υγρό πανί. Όλες αυτές οι στρατηγικές δεν είναι μακροπρόθεσμες λύσεις, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν για προσωρινούς χρόνους.

Ένα άλλο πράγμα που βοηθά στην αύξηση των επιπέδων υγρασίας είναι η διατήρηση του φυτού κοντά. Αυτή η τεχνική ονομάζεται ομαδοποίηση. Πρέπει να κρατάτε μια ασφαλή απόσταση μεταξύ των φυτών για να αποφύγετε διασταυρούμενες μολύνσεις και εξάπλωση μόλυνσης.

Σε περίπτωση που δείτε σημάδια χαμηλής υγρασίας, θα πρέπει να μπορείτε να διορθώσετε το πρόβλημα χρησιμοποιώντας μια πιο μόνιμη λύση. Τα σημάδια ότι το φυτό σας χρειάζεται περισσότερη υγρασία είναι αρκετά παρόμοια με τα σημάδια του υποποτίσματος.

Κλάδεμα:

Δεν απαιτείται κλάδεμα του φυτού, εκτός αν δείτε ένα νεκρό ή μολυσμένο φύλλο. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να κόψετε αυτό το φύλλο από τη διάδοση της μόλυνσης σε άλλα φύλλα.

Πολλαπλασιασμός:

Ο πολλαπλασιασμός ενός Calathea orbifolia δεν είναι εύκολος. Αυτό συμβαίνει επειδή για να πολλαπλασιαστεί το φυτό, θα πρέπει να το σκάψετε και να χωρίσετε τη ρίζα στα 2. Αυτό μπορεί να είναι λίγο πολύ έντονο για το φυτό.

Η μέθοδος διαίρεσης της ρίζας στα δύο για διάδοση ονομάζεται διαίρεση. Οι ρίζες του φυτού μεγαλώνουν σε νέες συστάδες πριν απλωθούν στα πλαϊνά της γλάστρας.

Για να πολλαπλασιάσουμε το φυτό πρέπει να ξεχωρίσουμε ένα κομμάτι από τη ρίζα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικά αποστειρωμένα μαχαίρια και ψαλίδι για να κάνετε καθαρά κοψίματα.

Διαχωρίστε μια συστάδα που έχει ένα υγιές ριζικό σύστημα, μαζί με ώριμους, υγιείς μίσχους και φύλλα. Μεταφέρετε ξανά το μητρικό φυτό, καθώς και το νέο μωρό φυτό στη νέα του γλάστρα.

Συμπέρασμα:

Το Calathea Orbifolia είναι ένα υπέροχο φυτό που μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Το φυτό δεν ανθίζει, γι‘ αυτό και καλλιεργείται αποκλειστικά για την ομορφιά του φυλλώματος του. Το φυτό είναι σχετικά μεγάλο σε σύγκριση με τις άλλες ποικιλίες του φυτού Calathea.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar